maanantai 28. marraskuuta 2016

Sukkapuikkoja ja sähkövirtaa

Opimme viime viikolla uuden sanan: sukkapuikkokivut. N oli tuntenut jo jonkin aikaa teräviä vihlaisuja kohdunsuun alueella ja Vauva -palstalla (!) oli tämäkin oire sitten nimetty osuvasti sukkapuikkokipuiluksi. Se tuntuu siis juuri siltä kuin sukkapuikolla tökittäisiin sisältäpäin, eli Pikkurontti se siellä neuloo tietään ulos kohdusta :D Vihlaisut tuntuvat aina silloin kun mahassa ollaan hereillä ja touhutaan. Tarkoittaako se, että synnytys koittaa pian? Tuskin, mutta ollaan tässä malttamattomina googlailtu kaikkia synnytystä ennakoivia oireita ja niitä voi olla esimerkiksi verenpaineen nousu, löysä vatsa, vauvan rauhoittuminen, irronneen limatulpan bongaaminen jne. Onhan näitä. Toistaiseksi ei ole tapahtunut mitään edellä mainituista ja aletaan kieltämättä olla jo aika kärsimättömiä.

Koska laskettu aika on jo parin päivän päästä, niin ajateltiin kokeilla kivunlievitykseen tarkoitettuja akupisteitä - niiden painelu voi nimittäin myös vauhdittaa synnytyksen käynnistymistä. Lisätietoa kiinnostuneille löytyy täältä: Akupainantaopas. Yksi tärkeä piste löytyy esimerkiksi molemmista käsistä, peukalon ja etusormen väliseltä alueelta ja se toimii toisilla myös hyvänä kipupisteenä läpi synnytyksen. Kaikkea kannattaa kokeilla! Ajateltiin antaa näille pisteille mahdollisuus, vaikka ei akupainannasta olekaan mitään aikaisempaa kokemusta. Toinen asia mitä kokeillaan on Tens-laite, joka vuokrattiin Aktiivinen synnytys ry:ltä. Siinä ajatuksena on, että heti synnytyssupistusten alkaessa N:n selkään kiinnitetään neljä elektrodilätkää ja N voi ohjaimen avulla johtaa heikkoa sähkövirtaa hermoihinsa. Tällä tavalla häiritään kipuviestin kulkeutumista aivoihin ja supistukset on helpompi kestää. Netistä on ainakin löytynyt monia synnytyskertomuksia, joissa Tens-laitteesta on ollut suurta hyötyä ja osa on jopa pärjännyt pelkästään sillä. Sen käyttäminen on siis täysin turvallista, kun raskausviikkoja on kertynyt 37. Ainoa miinus laitteessa on, että se ei tietenkään kestä vettä, joten valinta on sitten tehtävä suihkun/ammeen ja Tensin välillä. Elektrodit voi toki irrottaa ja käydä suihkussa, mutta käyttökokemusten perusteella laitteen teho on tämän jälkeen heikompi. Laitteen vuokra on 40 euroa/kk.

Viimeisin neuvolakäynti oli viime viikolla ja kaikki oli kunnossa. Pikkurontti oli terveydenhoitajamme mukaan nyt kiinnittynyt ja edelleen raivotarjonnassa. Sydänääniä kuunnellessa jäi meiltä äideiltä kyllä muutama lyönti välistä, kun vauvan syke yhtäkkiä hidastui ja hidastui (120 asti). Terveydenhoitaja pyysi N:ää kääntymään kyljelleen, jonka seurauksena syke alkoi taas naputtamaan nopeaan tahtiin (150-160). Oltiin tästä heti huolissamme, mutta terveydenhoitaja vakuutteli tämän olevan normaalia, eikä syke laskenut mitenkään huolestuttavan alas. Selällään makaamista tulisi nyt kuitenkin tässä raskauden loppuvaiheessa välttää, sillä siinä asennossa vauva ja kohtu painavat äidin verisuonia ja tällöin myös istukan verenkierto heikkenee.

Meistä tuntuu vahvasti siltä, että Pikkurontti syntyy tällä viikolla! Tästä päivästä eteenpäin meidän kalenterikin on täysin tyhjä - vuoden loppuun saakka :D Koko joulukuun ajan voidaan sitten rauhassa ihmetellä uutta perheenjäsentä, tutustua pikkuiseen ja opetella sen juttuja. Ollaanko me valmiita? Kyllä!
N&H

2 kommenttia:

  1. Teilläkin asuu jo pian kolme! Hurjaa vauhtia aika menee! Onnea tulevaan synnytykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Ja onnea teille odotukseen, se on kyllä ihanaa aikaa :)

      Poista