tiistai 13. joulukuuta 2016

Yliaikaiskontrolli (41+5)

Varsinainen masuasukki! Loppuraskautta seurataan äitiyspoliklinikalla, kun raskauden kesto on 41+5 ja siitä eteenpäin. Neuvolan ohjeistuksen mukaisesti oltiin eilen sitten yhteydessä synnytyssairaalaan ja saatiin kontrolliaika tälle aamulle. Oli poikkeuksellisen jännittynyt tunnelma aamupalapöydässä, sillä meillä ei ollut hajuakaan mitä tulisi tapahtumaan. Miksi synnytys ei ole vielä alkanut? Miksi ei edes supistele? Onko vauvalla kaikki hyvin ja mitä jos synnytys käynnistetään jo heti tänään? Saatiin sitten riita aikaiseksi sairaalakassista, sillä H eli siinä luulossa, että se jätetään kotiin kunnes N yhtäkkiä vihjaisi kassista puuttuvan asioita. Siinä sitten toisillemme tiuskien pakattiin kassi ja lähdettiin matkaan, mutta saatiin sovittua ennen sairaalan pihaan saapumista - juuri sopivasti!

Osastolle ilmoittautumisen jälkeen päästiin melkein heti lääkärin vastaanotolle, jossa lääkäri teki alkuun sisätutkimuksen ja totesi kohdunsuun olevan noin sentin auki. Tämän jälkeen hän "pyöräytti" vähän rajummalla otteella kohdunsuuta/kalvoja irti (tai jotain!) ja totesi sen mahdollisesti edesauttavan synnytyksen luonnollista käynnistymistä. Sisätutkimuksen jälkeen ultrattiin ja kaikki näytti Pikkurontilla olevan enemmän kuin hyvin; lapsivettä riitti, istukka ja napanuora toimivat ja syke oli hyvä. Painoarvioksi saatiin 3300 g <3 Viikkoihin nähden ilmeisesti aika pikkuruinen tapaus, mutta nämä arviothan voivat heitellä aika paljonkin. Tämän jälkeen N makoili puolisen tuntia ns. käyrillä, eli Pikkurontin sykettä seurattiin vähän pidemmän aikaa ja siinäkään ei ollut mitään ihmeellistä. Meidät päästettiin siis kotiin ja jos synnytys ei torstaihin mennessä ala itsestään niin palaamme sairaalaan käynnistystä varten.

Kaiken kaikkiaan huojentavaa oli nähdä ja kuulla, että kaikki on hyvin ja jotakin on jo kohdunsuullakin tapahtunut. Ollaan paineltu akupisteitä joka päivä - liekö sillä vaikutusta? :D Kotimatkalla käytiin ostamassa illaksi torttutaikinalevyjä ja glögiä. Katsotaan ehtiikö tortut uunista ulos vai alkaako vihdoin tapahtua? ^_^

N&H

P.S Pienet jutut voivat toisinaan tuntua suurilta. Poliklinikalla oli rinnakkain useampi vessa, joista yksi oli merkattu lapulla seuraavasti: Isät ja vieraat voivat käyttää tätä vessaa. Hetken aikaa H seisoi oven edessä hölmistyneenä, sillä ei tuntenut kuuluvansa kumpaankaan joukkoon. Ehdotus: Isät, puolisot ja vieraat voivat käyttää tätä vessaa voisi toimia paremmin.

4 kommenttia:

 1. Tsemppiä loppurutistukseen ja toivotaan että vauva sieltä päättäisi lähteä itsekseen syntymään, ehkäpä jo ensi yönä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä viihdytään mahassa, mutta ehkä ENSI yönä! Kiitos tsempeistä :)

   Poista
 2. Tsemppiä odotteluun! Olemme miettineet, että ellei meidän pikkuista olisi leikattu perätilan takia ulos mahasta, köllöttelisi tämä siellä varmaan vieläkin. Vauva on niin kovin pieni eikä Mintulla ollut mitään viitteitä synnytyksen lähestymisestä, joten luonto olisi varmasti pitänyt pikkuista mahassa valmistumassa vielä yli lasketun ajan. Jos teidän pikkuisenne on myös pienenpuoleinen, on varmasti aivan hyväkin että on mennyt vähän yliajalle niin on saanut rauhassa kasvaa mahassa vielä hetken pidempään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuokin, jokin syyhän sille on ettei synnytys ole vielä käynnistynyt itsestään. Nyt tämä aika tuntuu kauhean pitkältä, mutta sit joskus kun kaikkea katsoo taaksepäin niin kaikki tämä varmaan näyttäytyy ihan ohikiitävältä hetkeltä. Kiitos tsempeistä ja iloa sekä jaksamista sinnepäin!

   Poista